RCK Twin Tower, Bangkok


Gammalt? Nej

Övergivet? Ja!

Förfallet? Börjar bli!


Läs bakgrunden och historien nedan.

Eller gå direkt till de 16 bilderna.

Beskrivning

Det här blir en lite annorlunda variant mot vad jag brukar göra. En kombination av övergivna byggnader och resereportage. Men så är det också bara en liten "bonus" i väntan på nästa riktiga projekt.

Hemma i Sverige har vi ödetorp lite här och där. Små bostadshus som av någon anledning övergivits av sin senaste ägare för att sedan aldrig bli bebodda igen. Åker man till Bangkok är de snäppet värre, de har ödeskyskrapor!

Nyligen var jag på semester i Thailand, och redan innan resan hade jag läst om de "ghost buildings" som skulle finnas runtom i staden. Om tillfälle gavs vore det ju kul att hitta någon sådan, tänkte jag. Tyvärr får jag erkänna att det inte blev mycket "ruin-letande". Dels hade jag inte tid, dels hade nog inte mitt resesällskap uppskattat om jag smitit iväg till okända kvarter i denna mångmiljonstad. Men framför allt så orkade jag inte. Bangkok kallas inte världens hetaste huvudstad utan anledning. Stekande sol från klar himmel inte långt från ekvatorn, kombinerat med avgaser och ett evigt oväsen tar knäcken på de flesta :-)

Men, i samband med en utflykt råkade jag hitta något intressant. Vad sägs om en övergiven skyskrapa på drygt 50 våningar!? Bara något kvarter från en av stationerna på Bangkoks SkyTrain finns en av dessa "ghost buildings".

RCK Twin Tower, eller Royal Charoen Krung Twin Tower som det fulla namnet är, är ett av alla de byggnadsprojekt som påbörjades under det glada 1990-talet då pengar inte var något problem, och optimism och framtidstro fanns i överflöd. 1997 tog det dock abrupt stopp för de flesta i samband med den ekonomiska krisen i Asien, där fastighetsmarknaden drabbades hårt. Man hade byggt för mycket och för lånade pengar - nu fanns inga som ville hyra eller köpa allt det överflöd som var byggt, men lånen skulle ju ändå betalas som vanligt. Pengar tog slut, finansiärer drog sig ur, banker och finansinstitut drog öronen åt sig och byggföretag och entreprenörer gick i graven. 300-500 byggprojekt i Bangkok beräknas ha stoppats, och de flesta sedan blivit stående. Nu 8-10 år senare har runt en fjärdedel av dessa återupptagits helt eller delvis. RCK Twin Tower står dock fortfarande öde.

RCK Twin Tower byggdes som "lillasyster" till det större RCK Tower, numera State Tower som är Bangkoks näst högsta byggnad. Den öde skyskrapan skulle förmodligen ha platsat bland de 10 högsta, och man kan väl därför anta att det är den högsta ruinen i staden.

Många av dessa övergivna byggnader används förstås av hemlösa och uteliggare. Vissa har dock anställda väktare eller säkerhetspersonal som bevakar byggnaderna för att se till att de inte förstörs eller bebos. Väktarna bor ofta själva i byggnaderna och driver egna små affärsverksamheter i form av parkeringsavgifter och inträde för de som vill ta sig in. Många öde byggnader ser dessutom färdiga ut från utsidan i och med att deras fasader är färdiga. På insidan är det däremot bara ett tomt betongskelett, och man kan undra vad som pågår bakom dessa väggar. Förmodligen är inte alla byggnader helt ofarliga att vandra runt i. Andra hus är som på mina bilder - ganska färdiga vid en första snabb anblick men vid närmare inspektion ser man att det saknas fönsterrutor, och delar av byggnaden har liksom aldrig kommit på plats. Sen finns även de som är rena skelett, där bara stommen hann byggas och där väder och vind nu har fritt spelrum genom hela byggnaden.


Källor:

2bangkok.com
bangkokrecorder.com
Bangkok Post
International Herald Tribune
thailandguru.com