Grönsta handelsträdgård

Gammalt? Sådär...

Övergivet? Ja

Förfallet? Ja
Läs bakgrund och historia nedan.

Eller gå direkt till de 34 bilderna.


Ett ruckel i utkanten av Eskilstuna som jag sett under flera år. Inte så väldigt spännande kanske, men till slut var jag ju tvungen att undersöka det. Och länge verkade detta bli ett nytt "Macken i Vad", d.v.s. en plats helt utan fakta eller historia. Trots kontakt med bibliotek, stads- och företagsarkiv samt intensivt googlande så hittade jag ingenting. Nada. Och då var jag dessutom inte säker på att detta faktiskt var Grönsta handelsträdgård. Den enda ledtråden var en avriven gammal adressetikett som jag hittade inne i huset, det faktum att området heter Grönsta, samt lämningar på husets baksida som verkade tyda på att det funnits växthus här en gång.

Nåja, det är väl bara att lägga ut bilderna ändå och hoppas att någon besökare vet mer, tänkte jag. Och bara för att vara på den säkra sidan så gjorde jag en sista googling, och vad hittade jag då? Jo, det visade sig att Eskilstuna vykortsförening hade varit där strax efter att jag tagit mina bilder, och dessutom lyckats hitta ett vykort från den tid då det begav sig. Fantastiskt kul att kunna få se hur dagens förfallna ruckel faktiskt såg ut när det var blomstrande (!) verksamhet. En snabb kontakt med föreningens ordförande och en fråga ifall det var OK att jag lånar deras bild till min hemsida bemöttes med ett positivt svar. Så, tack vare föreningen kan ni nu även här få se hur det såg ut på 80-talet.

Historia

Man kan säga att det hela börjar 1945 då Elli och Bengt Andersson gifter sig. Allt sedan dess har de jobbat tillsammans i handelsträdgårdsbranschen. 1957 arrenderar de Grönsta handelsträdgård och driver den sedan fram till 1995. Som synes på 80-talsbilden fanns sex stycken 50 meter långa växthus. Idag finns bara några glasskärvor kvar av detta. Träbyggnaden med sin höga skorsten är det som finns kvar idag, och möjligen en kort tid framåt. Det är väl bara en tidsfråga innan det faller ihop totalt, eller rivs.

Bengt fick tidigt smeknamnet "Purjo" (odlade han purjolök måntro?) och när han och Elli fick barn blev han "Stor-purjo". En av deras söner (Jan) blev "lill-purjo" och om man är trav-intresserad så är det tydligen ett namn som man kan känna till.

Nedanstående bild är alltså lånad med gott minne från Eskilstuna vykortsförening och är tagen någon gång i början av 1980-talet av Svenska Aero-Bilder.

1995 blev Bengt sjuk och de tvingades lägga ner verksamheten. Vad som hände efter det, och varför trädgården lämnats åt sitt öde har jag tyvärr ingen information om. Hjälp mig gärna om du vet mer.

Källor: