Vem är jag?

Jag är en vanlig kille (eller är man en man vid 39?) med ett ovanligt intresse. Eller kanske inte ovanligt, men inte direkt vanligt iallafall. Jag är väl inte ensam om att ha en hemsida med bilder av denna typ av miljöer, men jag har valt att göra det på mitt sätt. Nämligen med mycket fakta och historia.

Varför har jag skapat denna sida?

Tre huvudanledningar:

  • En fascination över det som är gammalt, förfallet och/eller övergivet
  • Ett stort intresse för fotografering
  • Ett intresse för historien bakom miljöerna

Dessa tre punkterna låter sig kombineras på ett bra sätt. Dels är det kul att få uppleva de gamla miljöerna innan de försvinner. Lika kul är det att få fotografera dem, återigen innan de försvinner, och kunna visa upp lite bra (?) bilder. Genom att sen dessutom forska fram den bakomliggande historien (vilket ibland är lite av ett detektivarbete) så kan berättelsen presenteras inte bara i bild, utan även i text, och bli än mer intressant. Tycker åtminstone jag.

Historia är faktiskt väldigt intressant. Det tyckte jag kanske inte på den tiden när jag gick i skolan. Frågar du mig idag så tycker jag fortfarande att det verkar ganska trist att lära sig rabbla alla Sveriges kungar och deras årtal utantill. Jag har ingen aning om när Johan den femte var kung - om det nu ens har funnits någon Johan den femte.

Men "riktig" historia är en helt annan sak. Den historia som faktiskt har en direkt koppling till vanliga människor, utveckling av samhället och tekniken, livsöden och spår av historien som man fortfarande idag kan se runt omkring sig (om man bara vet vad man ska leta efter). Historia behöver dessutom inte bara vara 1700-tal, det kan lika gärna handla om det som utspelade sig för 20 år sedan.

Kunskap föder kunskap. Ju mer jag lär mig om en miljö, desto mer vill jag veta. Det går alltid att gräva djupare i historien och tiden. Det som t.ex. börjar som en tillbakablick på en gammal vägsträcka från 1962 växer till att omfatta transport- och samhällsutveckling från 1600-talet till idag. Överväldigande stort ibland, men jag tar det i min egen takt. Som tur är så blir inte alla projekt så omfattande. Vissa miljöer är ju i princip bara "där" och "då".

Vissa av de miljöer jag presenterar är ganska välkända och det är ingen större hemlighet var de finns. Andra är lite mer okända. Eftersom jag tillhör den skara som gärna ser att dessa ställen får fortsätta sitt förfall i stillhet, utan klotter och vandalisering, så är det ingen idé att ni frågar var bilderna är tagna om det inte klart framgår av texterna. Av samma anledning ger jag heller inga källhänvisningar till historien bakom dessa platser, även om det förstås finns.

Teknik?

Bildalbumen är skapade med hjälp av Porta, ett smidigt litet program som automatiskt skapar websidor av ett antal bilder. Porta använder i sin tur SimpleViewer vilket är ett Flash-baserat "program" som bl.a. ger en enkel men snygg presentation av bilderna samt att det automatiskt skalar om bildernas storlek efter storleken på ditt webläsarfönster. Du ser alltså alltid hela bilden.

Flash (och andra tillägg) kan man tycka både det ena och det andra om - så även jag - men numera känns det så pass väletablerat att t.o.m. jag kan acceptera det på min egen hemsida. Om du inte kan det så finns det även en ren HTML-presentation av bilderna. Har du inte Flash installerat så får du upp en sida där du kan välja att ladda hem Flash, eller titta på bilderna i "vanlig" HTML. Nackdelen med HTML-presentationen är bl.a. att den automatiska storleks-skalningen för bilderna inte fungerar.

Resten av sidorna är handkodade i HTML, CSS och ASP och jag använder mig inte av några särskilda finesser. Därför borde de fungera i de flesta webläsare. Om inte, hör gärna av dig.

Bilderna är maximalt 640 pixel breda eller höga, så för att kunna se en stående bild oförminskad tillsammans med menyer och sådant så bör du ha ett webläsarfönster som är ca 1000 pixel eller högre. Ett maximerat fönster i 1280*1024 pixels upplösning räcker bra. 1024*768 gör att du fortfarande ser hela bilden, men förminskad, och därför kanske med något lite försämrad kvalitet.

Navigeringen mellan bilderna kan göras på flera sätt. Med Flash-varianten kan du:

  • Klicka på de små miniatyrerna
  • Klicka på höger eller vänster sida av den stora bilden
  • Använd höger och vänster piltangent
  • Använd musens scroll-hjul

Med HTML-varianten kan du:

  • Klicka på de små miniatyrerna
  • Klicka på "< Föregående" och "Nästa >"
  • Använd höger och vänster piltangent

Traces Of Mankind / Spår Av Människor

Detta är "rubriken" på mina bildsidor, och det säger väl en del om den stämning och de miljöer jag gillar, med betoningen på SPÅR av människor. Dessutom tänker jag försöka bli bättre på det här med bilder av människor, för det är ju också rätt kul och intressant. Gatufoto, vardagsporträtt, intressanta människor, udda människor, uppseendeväckande människor, spännande människor. Ja, du förstår nog. Och då kan man även läsa ut rubriken som "Spår av MÄNNISKOR". Listigt va? :-)

Har jag missat något?

Skicka gärna ett mail om du har mer information att bidra med, eller om jag har skrivit fel någonstans. Jag är på inget sätt proffs på detta, så felaktigheter kan förstås förekomma. Historiska detaljer har ju dessutom en förmåga att uppstå i flera olika versioner ju äldre de blir, och det är inte alltid lätt att veta vad som faktiskt är rätt.

Om du har tips på miljöer i behov av fotografering, dokumentering eller bara ett allmänt besök så får du gärna skriva om det också. Jag bor i Mälardalen, men resor går ju alltid att göra. Dessutom är det bra att ha ett litet register med intressanta platser om man råkar befinna sig någon annanstans än hemma.

// Robert