Damm på sensorn?

Har du fått damm eller smuts på sensorn? Förmodligen, men du kanske inte vet om det. Och om man nu har damm på sensorn, vad kan man göra åt det?


Problemet i teorin

Med en digital systemkamera är damm och smuts på sensorn något man ofrånkomligen råkar ut för, förr eller senare. Men hur stort är egentligen problemet? Och hur svårt är det att göra något åt det?

Med en kompaktkamera har man en sluten, tät liten låda där varken skräp eller damm kommer in. Med en DSLR (Digital Single Lens Reflex, digital systemkamera) kan man ju ta bort objektivet och byta ut det mot ett annat. Efter tillräckligt många byten har damm kommit in i kamerahuset och fastnat på sensorn. Eller på spegeln, mattskivan eller i sökaren. Damm kan leta sig in på de flesta ställen, men det är bara på sensorn som det egentligen stör den färdiga bilden.

Om du ser fläckar, streck eller smuts när du kikar genom sökaren så kan du vara lugn. Det dammet sitter inte på sensorn, eftersom du inte ser "via" sensorn. Om du ser skarpa fläckar så är det med all säkerhet något som fastnat på mattskivan, eftersom det är på den som den fokuserade bilden projiceras. Är det suddiga fläckar så sitter det förmodligen något på spegeln. Smuts och fläckar på objektivets linser syns normalt sett inte eftersom de hamnar så pass mycket ur fokus att det ska till rejäla smutsblaffor för att du ska störas av dem. Samma sak med skräp i själva sökaren.

Smuts, skräp och damm på sensorn däremot, det ser du inte förrän du tittar på den färdiga bilden. Och huruvida du ser det beror förstås på hur stort skräp det är frågan om, samt vilken bländare du tagit bilden med. Ju större bländarvärde (mindre bländaröppning) desto skarpare syns skräpet. Och vice versa - ju lägre bländarvärde (större bländaröppning) desto suddigare blir skräpet. Med tillräckligt stor bländaröppning kanske det blir så suddigt att det inte syns alls.


Problemet i praktiken

Över till lite praktiska tester och bildbevis. När min Pentax K10D var 3 månader gammal och hade tagit ca 3500 bilder bestämde jag mig för att se om jag hade något på sensorn. Jag hade inte upplevt några problem, men eftersom jag just kommit hem från en semester där kameran varit med på sandstränder, dammiga grusvägar, samsats med allsköns bråte i ryggsäckar, och rent allmänt inte fått någon särskild omsorg, så var jag nyfiken på hur det stod till med den.

Och det stod väl ganska bra till, och ganska dåligt. Bra, såtillvida att jag hade ju inte upplevt några problem. Dåligt, såtillvida att det faktiskt fanns mera damm och smuts än jag trodde, och att kamerans inbyggda dammborttagningssystem inte hade lyckats ta bort det.

Nu hade jag väl i och för sig inte några stora förhoppningar på Pentax nya "dust reduction", och jag vet ju heller inte hur det skulle sett ut om jag inte hade haft det påslaget. Det hade förmodligen varit ännu mera smuts då, eller? Det är svårt att egentligen ge något omdöme på den punkten, vare sig bra eller dåligt.

För att se smuts på sensorn tog jag helt enkelt bilder på ett vitt papper vid lite olika bländaröppningar, före och efter sensorrengöringen. Rengöringen bestod i mitt fall av att bara blåsa lite luft på sensorn. Jag använde Apotekets blåsboll, ni vet den där röda gummitutan som följer med Revaxör (man kan faktiskt köpa den löst). Man ska absolut inte blåsa med munnen, eftersom risken är stor att man blåser med fukt eller saliv som fastnar på sensorn. Tryckluft på burk är inte heller alltid bra eftersom man kan få med vätska från drivgasen. Nej, rent ska det vara. Eller, rent ska det bli, rättare sagt.


Exempel från det verkliga livet

Nåja, här är några exempel från min egen kamera, efter 3 månader och 3500 bilder samt ett antal objektivbyten i diverse olika miljöer, allt från inomhus till sandstrand.

Den första bildserien visar hur det såg ut innan rengöring (blåsning) vid olika bländare, från 5,6 till 32:


Bländare f/5,6. Mitt i bilden, något under centrum ser man ett suddigt streck. Tittar man noggrant kan man också se två diffusa punkter i bildens övre del.Bländare f/8. Ingen större skillnad mot föregående bild.Bländare f/11. Strecket syns lite skarpare, samt någon ny punkt har tillkommit.Bländare f/16. Ännu skarpare skräp, och nu tydligt störande.Bländare f/22. Än mer skärpa på skräpet, särskilt "strecket" som nu börjar få en gren på vänstra sidan.Bländare f/32. Skarpa streck och prickar.

Som synes består min sensorsmuts av ett antal prickar samt ett "streck". Man ser också tydligt hur det blir skarpare vid mindre bländaröppningar. Vid större öppningar som 5,6 - 8 så ser man ju skräpet, om än suddigt, men i denna vita testbild framträder de dessutom mer än i en "vanlig" bild där det faktiskt finns ett motiv som döljer fläckarna. Tyvärr testade jag inte på ännu större bländaröppningar, men rimligen så skulle det synts ännu mindre på bländare 4 eller 2,8 p.g.a. ännu större oskärpa.

Nästa bild har jag dragit upp kontrasten på för att tydligare visa var smutsen faktiskt finns och hur den ser ut:


Bländare 32 med justerad kontrast.


Sedan en bild efter att jag blåst rent sensorn några gånger med Apotekets öronboll:


Bländare 32 efter renblåsning av sensorn


Och så samma bild med kontrastjustering för att tydliggöra:


Bländare 32 med justerad kontrast


En bild för att visa vad som försvunnit och vad som finns kvar. Grönt försvann med hjälp av blåsningen, rött sitter fortfarande kvar:


Bländare 32 med justerad kontrast


Om vi tittar på bilden efter rengöring men utan den förhöjda kontrasten, d.v.s. en normal bild så ser det ut så här vid bländare 32 efter rengöring:


Bländare 32 efter blåsning. Två prickar finns kvar.


Och vid en mer normal bländare 8 så är det endast två diffusa fläckar som syns, om de ens syns vid ett normalt motiv:


Bländare 8 efter blåsning

Men jag ville ju gärna få bort även dessa två fläckar. En tid senare fick jag möjlighet att testa en "riktig" gummiblåsa av märket Hama, och då blev det skillnad. Hamas blåsa ger betydligt högre lufttryck än Apotekets lilla gummituta. Efter att ha blåst ett par gånger var nu även de två fläckarna historia och sensorn helt ren. Dagen efter köpte jag mig en egen Hama-blås och det känns som 129 väl investerade kronor.

En ren sensor efter det att Hama gjort sitt jobb:


Bländare f/29. Ingen smuts kvar.

Nu när jag vet hur enkelt det är att göra ren sensorn kommer jag inte känna några tveksamheter inför att använda kameran i smutsiga miljöer, samt även byta objektiv i desamma. Naturligtvis ska man vara så försiktig som möjligt och inte låta kameran vara öppen onödigt länge, men efter mina tester känns inte damm som något stort bekymmer.


Damm på riktiga bilder

Tester i all ära - hur ser damm ut på en riktig bild då? Märks det?

Det beror förstås på motivet. Tar du en bild som består av stora jämnt färgade ytor så kan det naturligtvis synas på samma sätt som i mina exempel ovan. Består motivet däremot av en massa små detaljer så kommer förmodligen damm- och smutsfläckarna att till stor del försvinna i bilden. Smutsen blir helt enkelt för suddig för att synas och det försvinner bland motivdetaljerna. Såvida du inte använder väldigt små bländaröppningar, eftersom damm och smuts blir tydligare då.

Som avslutning, några vanliga bilder där mina smutsfläckar enligt de första exemplen finns med. Jag har lagt en röd ring runt de två fläckar som finns. På vissa bilder syns de, på andra inte. Peka (klicka inte) på länkarna under bilderna för att zooma in i 100% storlek.


Bländare f/13. Varken den vänstra eller den högra fläcken syns.Bländare f/13. Varken den vänstra eller den högra fläcken syns.Bländare f/5,6. Varken den vänstra eller den högra fläcken syns.Bländare f/29. Den vänstra fläcken syns skarpt eftersom den hamnat mellan palmbladen. Den högra fläcken syns möjligen.Bländare f/5,6. Varken den vänstra eller den högra fläcken syns.Bländare f/10. Den vänstra fläcken har försvunnit bland detaljerna. Den högra fläcken syns något.Bländare f/5,6. Både den vänstra och den högra fläcken kan anas mycket svagt.Bländare f/5,6. Varken den vänstra eller den högra fläcken syns.Bländare f/8. Både den vänstra och den högra fläcken syns något.


Vart tog det där långa strå-skräpet vägen i de vanliga bilderna kanske du undrar? Det undrar jag också. Det finns inte där. Tydligen har det skräpet kommit in i kameran efter dessa bilder.